Kommentarer på Malmö Stads nya översiktsplan!

”Peab, som genom ett bolagsförvärv lyckats köpa till sig rätten att bygga på ödetomten på Möllan, struntade helt i att följa detaljplanens påpekanden att bygga hyresrätter på denna plats. Vi i Stad Solidar protesterade, men vad tjänade det till? Kan inte stadens politiker och planerare följa sina egna riktlinjer eller sätta något emot storkapitalet uppfattar vi snarare det fortsatta pratet om medborgarinflytande som falskt. Och vi har
definitivt ett demokratiproblem om företagen sätter agendan i Malmö.”

”Men den rådande ekonomiska ”stadsutvecklingen” förändrar den sociala stadsbilden. Många av de som med små medel kämpat för ett Möllan där alla får plats, där inte bara  de lönsamma och de med rätt livsstil får ta plats, kommer dock inte själva ha råd eller lust att bo kvar. Det är inte solidariskt och det är inte hållbart. Detta fenomen kallas gentrifiering och är en bidragande orsak till segregation i en stad. Gentrifiering är ett begrepp och ett problem som inte nämns en enda gång i ÖP2012.”
Detta – och mycket mer – är taget ur Möllevångsgruppens och Stad Solidars svar till Malmö Stad angående den nya översiktsplanen för Malmö (ÖP2012) som vi skickade in igår.

Enligt lagen ska varje kommun ha en aktuell översiktsplan. Översiktsplanen är kommunens övergripande styrinstrument för den fysiska planeringen och ska styra stadens utveckling under flera årtionden framöver.

När en ny plan utarbetas ska ett samråd ske med berörda parter, dvs myndigheter och organisationer och kommunmedborgare. Så – vi bestämde oss alltså för att även ge vår syn på det hela! HÄR>>  kan du läsa hela vårt svar. (Och här finns hela samrådsunderlaget som vi kommenterar)

Men – nu är det ju förmodligen inte genom skrivelser till kommunen som vi påverkar mest – utan genom att gå tillsammans och se till att få saker att hända. Hur vi kan göra det är bland annat nåt vi diskuterar varje måndag på måndagsmötena. Kom!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s