Banderoll: Vi kämpar tillsammans mot gentrifieringen

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Banderoll: Vi kämpar tillsammans mot gentrifieringen

 1. Jonas skriver:

  Hej!

  Gentrifiering som jag förstår den betyder väl att människor med högre inkomster flyttar till Möllan och det gillar ni inte. Men var ska de bo då? I Västra Hamnen? I Bunkeflo? Är det verkligen bra att samla alla människor med högre inkomster i vissa stadsdelar?

 2. Elise skriver:

  Hej Jonas

  Höginkomsttagare kan visst få flytta in på Möllevången – så länge de gör det på våra villkor. Tyvärr är de inte glada för klassblandning utan brukar ta över efter ett tag. En sak de vill göra är att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Det är inte bra, för då stänger man fastigheter för andra människor i stadsdelen som inte har råd att låna till bostadsrätt (eller inte vill). Flera fastigheter är på det sättet stängda här i Möllevången. Jag och min sambo kan inte längre söka lägenhet i tex Simrishamnsgatan nr 3, nr 7, nr 15, nr 34, Kristianstadsgatan nr 15, nr 20, nr 41, Ystadsgatan nr 9, eller för den delen hela kvarteret Stenbocken som är en stor inhägnad bostadsrättsförening. De allra flesta av mina grannar kan inte heller flytta till de här ställena. Det finns bara 7 000 hushåll ca på Möllevången, så varenda ombildning begränsar vår rörelsefrihet. Om vi låter höginkomsttagarna bestämma så kommer vi om 10 år att ha ett område med lyxrenoverade hyreslägenheter, bostadsrätter och dyra butiker. Och Folkets park är en golfbana. Nej tack till allt det, säger jag.
  Är det bra att samla alla höginkomsttagare i vissa stadsdelar? frågar du. Nej, verkligen inte. Men det är ju så det har planerats från kommunens och byggherrars sida. Hade vi fått vara med och bestämma hade det sett annorlunda ut.
  Hälsningar från Elise

  • Jonas skriver:

   Hej Elise!

   Jag tycker att människor i Sverige ska få bo där de vill. ”Höginkomsttagare kan visst få flytta in på Möllevången – så länge de gör det på våra villkor”, skriver du. Byt gärna ut Möllevången mot Vellinge och höginkomsttagare mot flyktingar och fundera lite på hur den meningen ser ut. Rädsla för människor som är annorlunda än oss själva finns tyvärr överallt. Och att vissa hus omvandlats till bostadsrätter beror ju på att en majoritet av de som bor där vill det, inte för att onda höginkomsttagare från andra delar av stan tvingat fram det. Helt demokratiskt alltså.
   Risken att Folkets Park kommer att förvandlas till en golfbana är obefintlig, min erfarenhet är att den golfande delen av höginkomsttagarna aldrig kommer att lämna Slottsstaden och Västra Hamnen.
   Ha det bra,
   Jonas

 3. Tobbe skriver:

  Hej Jonas. Förstår du verkligen inte problemet? Rikare folk kan välja fritt var de vill bo, oavsett kostnaden för boendet. Det spelar ingen roll om hyresrätter omvandlas till bostadsrätter om du är en av dem som har pengar nog att spekulera med ditt boende, eller möjlighet att ta ett större lån för att köpa sin lägenhet. För oss som inte har välbetalda jobb, fondsparande, och rika föräldrar spelar det däremot en jävla roll. För varje hyreshus som förvandlas till bostadsrätter finns det ett hyreshus mindre för oss att bo i. Samma sak gäller med butiker, ju dyrare butiker som öppnar på möllan, desto färre butiker som vänder sig till människor med mindre pengar att spendera. Det som gett möllan dess unika karaktär är människorna som bor där, och att tro att ett möllan bestående av bostadsrätter och flashiga butiker skulle vara samma möllan, det är att lura sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s